JEFF PORCARO

jeffmem.jpg

 

Ode aan Jeff Porcaro

 


Een ode aan Jeff Porcaro (1 april 1954 - 5 augustus 1992)
de Master of the shuffle ook The Groove Master genoemd geniet zeker aandacht op deze site, daar Jeff Porcaro voor de moderne drummer HET unieke voorbeeld is geweest hoe men op een gepaste eenvoudig klinkende wijze een muziekstuk Groovy ten gehore kon laten brengen. Echter het paradoxale was dat het eenvoudig klinkende in de praktijk niet of nauwelijks uitvoerbaar was voor de gewone drummer. Hij maakte zijn furore vooral door de alom bekende halftimeShuffle met de zeer belangrijke goshtnotes (zie notatie), welke hij speelde op Rosanna van Toto.Je vindt het nummer op de cd TotoIV(1982, CBS).

rosanna01.gif

 

Deze halftimeShuffle is uiteraard maar één van de zovele mooie shuffles die hij gespeeld heeft. Een voorbeeld daarvan is o.a. de fenomenale Lido shuffle bij Boz Scaggs. Gezien zijn discografie, die wel uit honderden artiesten bestaat, kun je nagaan welk een scala aan ideeën deze unieke persoon had. Gelukkiger wijze kunnen we hem nog bewonderen op tientallen cd's en zien op video's en dvd's die hij heeft nagelaten o.a. Toto - Live in Paris en zijn lesvideo/-dvd: Starlicks Master Sessions - Jeff Porcaro. Verder op deze pagina nog een korte biografie en wat foto's.


Biografie  

Jeffrey "Jeff" Thomas Porcaro werd geboren op 1 april 1954 geboren in Hartford, Conneticut. Zijn vader is Joe Porcaro, een bekende westcoast percussionist. 

In zijn tienerjaren werd hij steeds bekender in de wereld van Amerikaanse sessie-muzikanten en gaf zijn studie op om te gaan touren met Sonny & Cher.Hiervoor al leerde hij toetsenist David Paich kennen. Samen met Paich en broertje Steve Porcaro vonden zij gitarist Steve Lukather, bassist David Hungate en zanger Robert "Bobby" Kimball en vormden zij de inmiddels wereldwijd bekende pop/rock-band TOTO. Jeff's strakke, herkenbare drumstijl zorgde voor wereldhits als "Hold The Line", "Rosanna" en het door hemzelf en David Paich geschreven "Africa". Het album "IV" uit 1982 werd zijn grootste succes, er werden miljoenen exemplaren van verkocht en de singles "Rosanna", "Africa" en "I Won't Hold You Back" werden allemaal wereldhits. Bij de grammy-awards in datzelfde jaar wist Jeff met zijn band 7 grammy's in de wacht te slepen, iets wat tot aan heden nog maar door 2 artiesten (Michael Jackson in 1983 en Santana in 1999) overtroffen is. Na dit succesalbum werd bassist Hungate vervangen door Jeff's jongere broertje Michael Porcaro. 

Jeffrey bleef doorgaan met sessiewerk en speelde met artiesten als Boz Scaggs, Steely Dan en Larry Carlton. Samen met TOTO-muzikanten Lukather, Paich en broertje Steve werkte hij mee aan het hit-album "Thriller" van Michael Jackson. Voor de single "Beat It" ontving hij een grammy-certificaat als support-band voor beste single van het jaar. 

Een minder bekende liefhebberij van Jeff Porcaro was tekenen. Hij ontwierp meerdere album-hoezen van de band TOTO, waaronder die van "The Seventh One" en "Kingdom Of Desire", het laatste TOTO-album waarop hij speelde. 

Op 5 augustus 1992 stierf Jeffrey Porcaro aan een hartaanval, als gevolg van een allergische reactie op een sterk insecten-verdelgingsmiddel die hij kort daarvoor had gebruikt voor zijn tuin. Na autopsie bleek dat Jeff zijn hele leven al een slecht hart had gehad. De media en critici brachten het overlijden naar voren als een gevolg van een overdosis cocaïne, maar uit bloedonderzoek bleek dan Jeff al minstens 5 jaar geen cocaïne gebruikt had. Op 10 augustus 1992 werd Jeffrey Thomas Porcaro, in bijzijn van 1500 familieleden, vrienden, muzikanten en muziekliefhebbers, begraven in de "Hall Of Liberty" in Forest Lane Memorial Park (Hollywood Hills). Hij liet een echtgenote en 3 zoons na.

Na zijn dood werd de "Jeff Porcaro Memorial Fund" opgericht. Dit fonds had het doel de muzikale en kunstzinnige afdelingen van de Grant Highschool in Los Angeles te bevorderen. Jeff was in de jaren '70 zelf student geweest op deze school.

Graag wil ik eindigen met de pakkende uitspraak van Jeff's muzikale vriend Richard Marx:
To me there was no better drummer than Jeff Porcaro. His musicianship and kindness to me will never be forgotten. OUR LOSS IS HEAVEN'S GAIN.
  

Porcaro1.jpg
Porcaro3.jpg
Porcaro2.jpg